Stres Doğmamış Bebeğinizi Bile Etkileyebilir!

Stres Doğmamış Bebeğinizi Bile Etkileyebilir!

Stresin Üzerimizdeki Etkisi

Günümüzde stres hayatımızın kaçınılmaz parçası, sizlere daha önce stresin düşman değil dost olduğuyla ilgili bir yazı paylaşmıştık, dilerseniz bağlantıya tıklayarak o yazıya gidebilirsiniz. Unutulmamalı ki günümüzdeki yoğun iş saatleri, bitmez bilmez trafikler ve geçim sıkıntıları, bunların yanı sıra ülkemizin dört bir yanındaki savaşlar hepimizi strese sokabiliyor, bizim burada yapmamız gereken ise stres karşısında bakış açımızı değiştirmek. Sizlere bugün çok ilginç bir araştırmadan bahsedeceğim. Özellikle çocuk bekleyen anne adaylarının dikkatlice okuması gereken bir araştırma. Hunger Winter Study (Açlık Kışı Çalışması) olarak da bilinen The Dutch Famine Birth Cohor Study 

Stres Doğmamış Bebeğinizi Bile Etkileyebilir!

Yapılan Araştırmaya Göre

Ana rahmindeyken kronik strese maruz kalan bebeklerin ilerideki yaşamlarında birçok sağlık sorunuyla nasıl karşılaştığını gün yüzüne seriyor. Çalışmanın yapıldığı 2006 yılında; 60’lı yaşlarında olan bir grup insan, uzun yıllar boyunca inceleme altına alınıyor. Bu insanların en büyük ortak özellikleri ise hepsinin 1944-1945 yılları arasında alman işgali sırasında Hollanda’da yaşanan büyük açlık krizine etkilenmeleri ve 22 bin kişinin yaşamını yitirdiği o korkun kışın, hayattaki en büyük tecrübeleri olduğunu düşünmeleri. O yaşadıkları dönem, yetişkin yaşamlarında birçok sağlık problemi olarak onlara geri dönmüş; o dönemde doğanların, nüfusun geri kalanına oranla çok daha fazla kalp hastalığı, diyabet ve yüksek tansiyon gibi çeşitli problemler yaşadığı gözlemlenmiş. Buna ek olarak çalışmaya katılanlara yapılan görüşmelerde hepsinin tüm yaşamları boyunca sağlık sorunları yaşadığı da rapor edilmiş.

Araştırma Sonucunda

Araştırmayı yürüten bilim insanları, açlıkla boğuşan hamile kadınların, yaşadığı stresin bebeklerini bile etkilediği sonucuna böylece varabildiler. Vücut, daha doğmadan maruz kaldığı stresi bile onlarca yıl sonrasında hatırlayabiliyor. Görüldüğü üzere hamilelere “sen üzülme, sen gerilme, aman karnındaki bebek de üzülür” diyen insanlarımızı, bilim de desteklemiş oldu.

Bu çarpıcı araştırmayı doğrulayan farklı farklı çalışmalar da mevcut. Örneğin The Adverse Childhood Experinces Çocukluklarında stresli deneyimler yaşayan bireylerin; depresyon, kalp hastalıkları ve kanser gibi çeşitli problemlere yakalanma riskinin önemli oranda arttığını gösteren sadece başka bir araştırma. Dilerseniz bu konuyla ilgili daha fazla araştırma yapabilir ve doğum öncesi, doğum sonrası anne-çocuk arasındaki ilişkinin stres üzerindeki rolünü daha iyi kavrayabilirsiniz.

Bu İçeriği Paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top