Arabada en sık yapılan hatalar – 7 maddede sürüş hataları

Arabada en sık yapılan hatalar - 7 maddede sürüş hataları

Arkadaşlar merhaba, bugün sizlere sürüş esnasında veya daha genel tabiriyle arabaya binildikten sonraki süreçte yapılan, sürüşte yapılan en büyük hatalar dan bahsedeceğiz. Arabada yapılan en büyük hatalar dememizin sebebi ise bu hataların can güvenliğinin yanı sıra bunun haricindeki mal güvenliğinin de riske atılması sonucunda oluşmasıdır. Arabaya bindikten sonra ve sürüş esnasında birazdan bahsedeceğimiz etkenlere dikkat etmeli ve başta kendiniz olmak üzere arabadaki diğer kişilerin veya etraftaki insanların / araçların, onların içindeki insanların da can ve mal güvenliğini korumak için çabalamalısınız.

Sürüşte yapılan en sık hatalar

1- Kontağı çevirdikten sonra dakikalarca beklemek

Arabada en sık yapılan hatalar - Kontağı çevirdikten sonra dakikalarca beklemek

Arabada yapılan en büyük hatalar listemizin başında arabayı çalıştırdıktan sonra motorun ısınması ve yağın sirkülasyonu için beklenilen onlarca dakikalar var. Arabayı rölantide dakikalarca bekletmek, üstüne gaza basmak. Yapılan bu işlemler arabanın gereksiz yere yakıt tüketmesine sebep olmasının yanı sıra sizin de zaman kaybetmenize yol açacaktır. Ayrıca belirtmek isteriz ki araç rölanti sırasında normale göre daha yavaş ısınır. Bunun idealinde 30 saniye veya 1 dakika beklemek yeterli olacaktır. Bu süreçte yağ yeterince sirküle olacaktır.

2- Vitesi boşa almak

Vitesi bArabada en sık yapılan hatalar - Vitesi boşa almak

Sürüş sırasında yapılan en büyük hataların başında gelir vitesi boşa alarak yakıt tasarrufu sağlamak. Vitesi boşa aldığınızda araba daha az yakıt harcar masal olmuş bir efsanedir arkadaşlar. Otomatik veya normal vites farketmeksizin araç yokuş aşağı giderken boşa alınmamalıdır. Araçların fren sistemi motor ile direkt bağlantılı olduğundan ve oradaki negatif basınç ile çalıştığından sizin aracı boşa almanız bu basıncı düşürecek ve frene bastıktan sonra fren tutması zorlaşacak hatta sertleşecektir bunun yanı sıra arabayı boşa attığınız zaman yakıt tüketmeye devam edecektir ama viteste tutarsanız fakat gaza basmazsanız yakıt tüketimi olmayacaktır.

3- Çok rahat pozisyonda olmak

Arabada en sık yapılan hatalar - Çok rahat pozisyonda olmak

Arkadaşlar araba kullanmak şöförler için sıradanlaşmış olsa da ilk ehliyetimizi alırken ne kadar tedirgin ve dikkatli olduğumuzu hepimiz hatırlarız. Bu sıradanlaşma sürecinde koltuk ayarı olsun, tek elle kullanma olsun, aynaları kullanmama olsun, kendimizi ekstra rahat hissedeceğimiz fakat sürüş güvenliğimizi riske atacak hal ve hareketlerde bulunmamalıyız. Özellikle telefonla konuşmamalı, oynamamalıyız. Bunlar dikkat dağıtır, koltuğu fazla geriye yaslamak görüş açımıza zarar verir, tek elle hatta çift parmakla arabayı kullanmak sürüş hakimiyetimizi azaltır, dikkat edelim.

4- Eli sürekli viteste tutmak

Arabada en sık yapılan hatalar - Eli sürekli viteste tutmak

Dostlar elinizi sürekli vitesin üstünde tutmak sizi rahatlatabilir, güvende hissettirebilir hatta bilirsiniz ehliyetini yeni almaya çalışan bir dostumuz olduğunda onun arabasına bindiğimizde bazen elimizi el frenine yakın tutarız aman bir şey olmasın diye 🙂 Burada bahsedeceğimiz olay ile biraz daha farklı. Bilirsiniz ki mekanik aletlerin bir sistematiği vardır birer metal parçasından daha fazlasıdır, birbirleriyle bağlantılıdırlar, bu bağlantıları sağlayan şeylerden biriside hepimizin bir filmden duyduğu meşhur çarklardır (araç dilindeki ismi senkromeç). İşte bu çarklar arabanın vitesinde bile vardır (hatta elfrenini kaldırınca çıkan o sesi çarklar yapıyor). Bu vitesteki çarkların düzgün işleyebilmesi için herhangi bir ağırlığa maruz kalmaması gerekir, maruz bırakılan ağırlık doğrudan şanzımanı etkiler ve bu davranış (otomatik araçlarda bile) mekanik sorunlara yol açabilir, bu yüzden sürüş esnasında vites değiştirdikten sonra elinizi direksiyona veya kol koyma yerine koyunuz.

5- Arabayı açar açmaz gaza basmak

Arabada en sık yapılan hatalar - Arabayı açar açmaz gaza basmak

İlk maddede de bahsettiğimiz üzere araçta yapılan en büyük hatalardan bir tanesi; aracı çalıştırdıktan sonra uzun bir süre beklemek, diğeri ise hiç beklememektir. Aracın yağının sirkülasyonu ve sistemlerin birbirleriyle selamlaşması için 30 saniye-1 dakika beklemeliyiz, aksi taktirde motor zorlanır ve motor bu durumda yıpranacağı için ömründen çalarsınız, motorun ömründen çalmak demek, onun da sizin ömrünüzden çalar anlamına gelebilir, aman dikkat.

6- Arabayı park edip boşta bırakmak

Arabada en sık yapılan hatalar - Arabayı park edip boşta bırakmak

Otomatik araçlarda park moduna alındığından ötürü otomatik araç sahipleri bu maddeyi görmezden gelebilir. Manuel araç sahibi arkadaşlar ise bu hataya bazen düşebiliyorlar, bu davranışın yanlışı nedir anlatalım. Şimdi bildiğiniz üzere el freni çoğunlukla arabayı olduğu yere sabitlemek için kullanılıyor, bunun yanı sıra arabayı ileri veya geri viteste bırakmak, el freninde oluşabilecek bir arıza veya yüksek eğim sonucunda 2. bir frenmiş gibi vitesin devreye girmesini sağlıyor ve bir koruma oluşturuyor. Bayır aşağı (burun aşağıya) bırakıldığında vites R ye, bayır yukarı (burun yukarıya) bırakıldığında ise birinci viteste araç bırakılmalıdır.

7- Emniyet Kemeri TAKMAMAK

Arabada en sık yapılan hatalar - Emniyet Kemeri Takmamak

Buraya yüzlerce kelimelik yazılar yazabiliriz, makaleler, videolar, röportajlar bırakabiliriz ama gene de emniyet kemeri takıp takmamak sizin isteğinizle olabilecek bir şey, bu yüzden lafı uzatmak yerine, kendi sağlığınız, arabadakilerin sağlığı ve oluşabilecek bir kaza durumunda diğer canlıların sağlığı için, bu basit ama önemli sorumluluğu almaya davet ediyoruz.

 

 

Bu İçeriği Paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top