Duygudurum Bozukluğu Nedir? Çeşitleri Nelerdir?

Duygudurum bozukluğu nedir? Çeşitleri nelerdir?
Duygudurum Bozukluğu Nedir?

Duygudurum Bozukluğu, kişilerin duygularını en uç seviyelerde yaşaması olarak adlandırabilir. Ortada bir sebep yokken duygularda yaşanan inişler ve çıkışlar duygudurum bozukluğu belirtilerindendir.

Bireyler, mutsuzluk, üzüntü, keder, motivasyon eksikliği, toplumdan kaçma isteği vb. içe kapanıklık durumlarında iken depresif ruh haline sahip olduklarını söyleriz.

Bireyler, mutluluk, risk alma, enerji artışı, para harcama, ben merkezcilik vb. durumlarında iken manik ruh halinde sahip olduklarını söyleriz.

Bireyler aşırı derecede neşe yönüne kaymış iken yani yükselmiş, kendi çizgisini aşmış manik yani uçuş halindedir. Bireyler bitik, kendi çizgilerinin altında inmiş iken ise depresif yani çöküntü halindedir.

Duygudurum Bozukluğu genel tabiriyle ikiye ayrılır; Majör Depresyon ve Bipolar Bozukluk. Detayları konu başlıklarına özel yazılarımızda açıklayacağız, şimdilik gelin yüzeysel olarak ne olduklarını inceleyelim.

Duygudurum bozukluğu nedir? Çeşitleri nelerdir?

Majör(Ağır) Depresyon

Kişi, en az iki hafta süren çökkün, depresif, yıkılmış, üzgün, ağlamalı, sosyalleşmeden uzak, ilgi kaybı, iştahsızlık, kilo verme, enerji kaybı, halsizlik, değersiz hissetme, suçlu hissetme, yoğunlaşmada problem, kararsızlık hatta ölüm düşünceleri gibi ruh haline sahip ise majör depresyonda olabilir. Mesleki ve sosyal çevreleriyle etkileşim problemi, uzaklaşma, ilişkilerin bozulması, kendi kendine yeterim düşüncesi, duygu ve düşüncelerini saklama isteği de belirtiler arasındadır.

Duygudurum bozukluğu nedir? Çeşitleri nelerdir?

Bipolar Bozukluk(Manik-Depresif, İki Uçlu Mizaç)

Majör depresyonda kişi – ruh halinde iken, bipolar bozuklukta kişi hem – hem de + ruh halinde değişim göstermektedir. – dediğimiz depresif, + dediğimiz ise mani halidir. Kişi zaman zaman çökmüş halde iken, zaman zaman coşmuş, aşırı istekli halde bulunmaktadır. Kişi dengeli halde bulunmaz ve bu -,+ süreçleri arasında gidip gelmektedir. Mutsuzluk, üzüntü, isteksizlik, motivasyon kaybı, az uyku, enerji azlığı depresif dönemlerde görülürken, manik dönemde; huzursuzluk, aşırı mutluluk, enerji artışı, çok konuşma, gezme, para harcama, cinsel artış, sürekli fikir değişimi, yaratıcılığın artması, risk alma, dikkat dağınıklığı, saldırgan veya zarar vermeye yönelik davranışlar, ilişkilerinde ve sosyalleşmesinde artma yani depresif dönemin tam tersi halleri görülmektedir.

Duygudurum bozukluğu nedir? Çeşitleri nelerdir?

 

Majör Depresyon ve Bipolar Bozukluğun Riskleri Nelerdir?

Eğer kişi sık sık depresif dönemdeyse veya manik ataklar yaşıyor ise; kişinin eğitim, sağlık, sosyal, iş hayatlarını yaşaması zorlaşabilir hatta engellenebilir, depresif dönemdeyken içe kapanık olan kişi manik dönemdeyken çok daha sosyalleşmeye açık olacağından çevresindeki insanlar tarafından bu durum garipsenebilir ve kişiden uzaklaşmalar yaşanabilir. Birey yaşadığı problemi önce kendisi idrak etmeli ve bu süreçten sonra da çevresindeki insanlara bozukluğundan bahsetmelidir. Bu süreçte çevreden gelecek destek, sevgi ve ilgi oldukça önem taşımaktadır. Bipolar bozukluğa sahip kişilerin kendilerini daha iyi hissettikleri için ilerleyen zamanlarda ilaç kesilmeleri veya dozaj azalmaları mümkün olmaktadır fakat ilerleyen zamanlarda dahi atakları tekrar ortaya çıkabilir. Bipolar bozukluk ciddi bir hastalıktır ve genetik yoluyla dahi aktarıldığı bilinmektedir. Bu yüzden işin ciddiyetin bilincinde olmak ve kendinize sonuna kadar güvenmeniz oldukça önemli bir yere sahiptir.

Not: Kendi kendinize tanı koymayınız, tanı koyulması için oluşması gerekli şartlar vardır. Psikoloğa veya Psikiyatra danışmadan kendi kendinizi etiketlemeyiniz. Burada verilen bilgiler anlaşılması için yüzeysel şekilde anlatılmıştır. Bilinmeli ki duygudurum bozuklukları çok daha fazla çeşide ve detaya sahiptir ve bunların hepsini detaylı bir şekilde, tek tek başka yazılarda ele alacağız. Amacımız size yüzeysel bilgileri aktarabilmekti, umarım anlaşılır olmuştur.

 

 

Duygudurum bozukluğu nedir? Çeşitleri nelerdir?

 

 

Bu İçeriği Paylaşın

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top